Maść szałwiowa
tradycyjny produkt, służący zarówno do zapobiegania jak i redukowania
odleżyn, odparzeń oraz pieluszkowego zapalenia skóry. Może być stosowany do
zapobiegania wilgotnej egzemie skóry. Używany głównie ze względu na działanie
ściągające i przeciwzapalne.
Sposoby pozyskania surowca i produkcji maści:
Ziołowym składnikiem maści jest szałwia ( Salvia officinalis ). Jest to bardzo
aromatyczna roślina, rosnąca w miejscach nasłonecznionych. Jej wysokość dochodzi
do 70 cm, liście ma zielono-srebrne, miękkie w dotyku, kwiaty natomiast barwy
fioletowo niebieskiej. Pochodzi z Azji Mniejszej a w Europie uprawiana jest od
IX wieku. Jako surowiec leczniczy, stosowane są głównie łodygi i liście szałwii.
Zawierają one: olejki eteryczne, diterpeny, garbniki, triterpenoidy, żywice,
flawonoidy, substancje fitoestrogenowe, saponiny, oraz witaminy z gruby B i P.
Bazą dla maści, nie są sztuczne podłoża maściowe, ale naturalny, nieprzetopiony
smalec. Jest on poddawany procesowi ekstrakcji gorącą parą, dzięki czemu nie
wywołuje alergii i może być stosowany jako składnik naturalnych maści na wiele
schorzeń i do wszystkich rodzajów skóry. Skład tak przygotowanej substancji jest
podobny do składu tłuszczu ludzkiego, co zapewnia całkowite wchłanianie przez
skórę, a także znakomite przenoszenie dodanych, aktywnych składników ziołowych.
Dodatkowym składnikiem jest naturalny wosk pszczeli, którego właściwości
ochronne i nawilżające znakomicie wpływają na jakość i działanie produktu.
Ponadto maść szałwiowa zawiera również tymianek, rumianek i rzepik, których
unikalna kompozycja, znakomicie wspomaga działanie szałwii.
Jak prawidłowo stosować maść szałwiową Dr. Popova:
Przed zastosowaniem maści, zalecane jest umycie skóry wodą bez mydła i dokładne
wysuszenie. Maść stosuje się 2-3 razy dziennie, w postaci cienkiej warstwy na
skórze lub delikatnie wmasowując maść przez 2-3 minuty. Odpowiednia aplikacja
maści pozwala zoptymalizować jej działanie.
Informacje dodatkowe:
Maść należy przechowywać w temperaturze 5 do 25 stopni. Nie zawiera konserwantów
oraz sztucznych barwników.