Ekologiczna Fasolka Kidney BIO
Ekologiczna fasola Kidney (nerkowata) zaliczana jest do roślin strączkowych.
Nazwa fasolki pochodzi od nerkowatego kształtu nasion. Jest doskonałym źródłem
białka roślinnego. Wyśmienicie nadaje się do wielu zup i potraw jednogarnkowych
np. chili con carne oraz jako składnik sałatek zarówno na ciepło jak i na zimno,
a po zmiksowaniu do past i pasztetów.
Sposób przygotowania:
fasolę należy przepłukać i zalać zimną wodą do namoczenia na co najmniej 12
godzin. Następnie gotować do miękkości w świeżej, nieosolonej wodzie, z
dodatkiem glonu kombu (ułatwia trawienie). Fasolę solimy dopiero pod koniec
gotowania, ewentualnie można dodać sos sojowy.
Wartość odżywcza w 100 g:
Wartość energetyczna - 337 kcal (1420 kJ) kJ / kcal
tłuszcz - 1.60 g
węglowodany - 47.80 g
białko - 21.30 g
Informacja alergiczna:
Produkt może zawierać alergeny: gluten, orzeszki ziemne i inne orzechy, sezam,
soję oraz mleko (łącznie z laktozą) ze względu na konfekcjonowanie w zakładzie,
w którym paczkowane są surowce zawierające ww. alergeny.
Kraj pochodzenia: Chiny