Ekologiczny Amarantus Bio
Ekologiczny amarantus inaczej zwany szarłatem, jest jedną z najstarszych i
najbardziej pożywnych roślin (pseudozbóż) uprawianych na świecie. Jest
doskonałym źródłem białka roślinnego. Amarantus polecamy do porannej owsianki,
do pieczenia chleba, ciast, zup i dań zbożowych.
Sposób przygotowania:
Amarantus należy gotować w stosunku 1:1 około 20 min.
Amarantus:
- ma więcej magnezu niż czekolada,
- ma więcej wapnia niż mleko,
- ma więcej żelaza niż szpinak,
- ma dwa razy więcej błonnika niż otręby owsiane.
Zawarte w nim białko jest bardziej wartościowe niż sojowe, a skrobia bardziej
lekkostrawna niż kukurydziana. Poza tym dostarcza również cynku, potasu i
fosforu.
* w takich samych ilościach porównywanych produktów
Wartość odżywcza w 100 g:
Wartość energetyczna - 400 kcal (1687 kJ) kJ / kcal
tłuszcz - 6.50 g
węglowodany - 66.20 g
białko - 14.50 g
Informacja alergiczna:
Produkt może zawierać alergeny: gluten, orzeszki ziemne i inne orzechy, sezam,
soję oraz mleko (łącznie z laktozą) ze względu na konfekcjonowanie w zakładzie,
w którym paczkowane są surowce zawierające ww. alergeny.
Kraj pochodzenia: Indie