Korzeń bertramu rzymskiego to niezastąpiona i cenna przyprawa w kuchni Hildegardy. Bertram ma łagodno-ostry smak i można go dodawać niemal do wszystkich potraw.
Dzięki regularnemu spożywaniu bertramu możemy wspomóc nasz system nerwowy, wzmocnić pogodę ducha i poprawić nastrój. Hildegarda z Bingen: ?A w człowieku nie wyrzuca niczego niestrawionego, lecz przyczynia się do dobrego trawienia.? ?Ponieważ wspiera on zmniejszenie ilości szkodliwych substancji we krwi i zwiększa dobrą krew, przyczynia się do jasności umysłu? SPOSÓB UŻYCIA: 1-3 szczypty do posypywania potraw (np. chleba) lub jako dodatek do gotowania np. sosów, zup, potraw z orkiszem. Dawka dla dorosłej osoby: 50mg na 1kg masy ciała (dawka powinna być przyjmowana kilka razy w ciągu dnia, nie jednorazowo). SKŁAD: korzeń bertramu mielony.