Ostropest plamisty - o roślinieOstropest plamisty pochodzi z krajów basenu morza śródziemnego. Znany już w czasach Starożytności. W pierwszym wieku p.n.e. grecki lekarz Dioscorides nadał roślinie łacińską nazwę Silybum marianum, a w pierwszym wieku naszej ery lecznicze właściwości ostropestu opisał Pliniusz Starszy. Ostropest to roślina jednoroczna. W obecnych czasach jest uprawiany w wielu krajach w tym także w Polsce głównie dla celów farmaceutycznych. Owoce ostropestu zawierają bioflawonoidy, z których najbardziej czynną jest sylimaryna.
Olej z ostropestu - właściwościSylimaryna zawarta w owocach ostropestu plamistego to silny przeciwutleniacz działający antyhepatoksyczne. Olej z ostropestu: - korzystnie wpływa na komórki szczególnie wątrobowe przed szkodliwym działaniem bakterii, wirusów i związków chemicznych.
- korzystnie wpływa na błony komórkowe (w tym wątroby), utrudniając przenikanie toksyn np. alkoholu, dwusiarczku węgla, pestycyd i innych trucizn np. z narkotyków
Olej z ostropestu - zastosowanie
- po spożyciu ciężko strawnych pokarmów - po nadmiernym spożywaniu alkoholu - w czasie rekonwalescencji po leczeniu antybiotykowym - podczas terapii odwykowych (alkohol, narkotyki)
Olej z ostropestu jest nieszkodliwy nawet dla kobiet ciężarnych i karmiących piersią.Olej z ostropestu - dawkowanieOkoło 30 min przed posiłkiem 3 razy dziennie po 1 łyżeczce.Stosowany zewnętrznie Smarować skórę lub ranę.
PrzechowywanieNależy przechowywać w zimnym miejscu. Zaleca się przechowywanie go w lodówce.