Idealny do wszelkich imprez plenerowych o każdej porze roku. Doskonały do przygotowywania takich potraw jak: zupy, gulasze, bigosy oraz wszystkich dań jednogarnkowych.
Kociołek żeliwny z pokrowcem, renomowanej, niemieckiej firmy GIPFEL Model: 1354 Średnica: 31cm
Głębokość: 13,5cm
Pojemność: 8 litrów
Rodzaj materiału: żeliwo
Wyposażony w żeliwną, specjalnie ukształtowaną pokrywę (informacje na ten temat poniżej)
Uchwyt do zawieszenia kociołka nad paleniskiem
Kolor: czarny
Kocioł może być stosowany na otwartym ogniu Przybliżona waga kociołka ok. 8,5 kg.
Żeliwne kociołki przez długi czas utrzymują ciepło, jedzenie gotuje się w nich równomiernie i zachowuje swoje właściwości odżywcze. Specjalne żeliwo zapobiegające przypalaniu potraw jak i przywieraniu potraw.
Świetny do dłuższego używania na wolnym ogniu. Może nagrzewać się do wysokich temperatur.
Nadaje się na wszystkie rodzaje źródeł ciepła. Można używać go w piekarniku.
Ma możliwość podwieszenia na stojaku nad ogniskiem.
Żeliwo jest wieczne i nie podlega deformacji.
Przed pierwszym użyciem należy umyć kociołek gorącą wodą z delikatnym detergentem oraz opłukać. UWAGA!!! Nie wolno myć żeliwa w zmywarce! Może to spowodować korozję. Używać tylko drewnianych lub plastikowych narzędzi, aby uniknąć zarysowania powierzchni wewnętrznej. Żeliwne naczynia powinny być przechowywane w suchym miejscu.
Kociołek to propozycja dla tych, którzy szukają nowych, ciekawych smaków oraz szukają łatwości przygotowania potraw w plenerze.
Jego lekkość pozwala na zabranie nawet na najdłuższe wycieczki. Przy jego pomocy możemy przygotować z rodziną lub znajomymi na prawdę świetne przyjęcie na świeżym powietrzu.
Kociołek jest bardzo łatwy w utrzymaniu i obsłudze, dlatego też możemy go zawsze ze sobą zabierać na wyjazdy. Ostatnimi czasy popularne są imprezy z kociołkiem takie jak: wyjazdy plenerowe na kemping, czy na łono dzikiej natury, wspólne "kociołkowanie" ze znajomymi w ogrodzie nie zależnie od pogody czy śnieg czy deszcz.
Model 8-litrowy posiada bardzo praktyczną, SPECJALNIE UKSZTAŁTOWANĄ pokrywę, z wywiniętym w górę rantem pozwala po obłożeniu żarem kociołka położyć węgle także na pokrywkę. Zapewnia to równomierne nagrzewanie, także od góry. Podobnie przy obkładaniu kociołka brykietami węglowymi lub węglem drzewnym.
Przed otwarciem kociołka węgle zdejmujemy z pokrywki pogrzebaczem lub szczypcami. Ponieważ zazwyczaj nie udaje się tego usunąć do końca przydatny jest specjalny, rozwidlony uchwyt do zdejmowania pokrywek Dutch Oven.