Szybkowar nowej generacji firmy LSW Germania. Szybkowar umożliwia szybkie przyrządzenie potraw z zachowaniem witamin. Szybkowar GERMANIA wyznacza nowe standardy pod względem komfortu obsługi i designu.
Zestaw składa się z następujących elementów: garnek 6 L garnek / patelnia - 3 L specjalna pokrywa szybkowarowa pokrywa szklana wkładka do gotowania na parze Czym jest szybkowar?
To szczelny garnek, w którym podczas gotowania para, która nie może swobodnie wydostawać się spod pokrywki, powoduje znaczny wzrost ciśnienia. To zaś ma wpływ na podniesienie temperatury wrzenia wody i przyspieszenie procesu gotowania.
Aby nadmiar ciśnienia nie rozerwał garnka, w pokrywie znajduje się mały zaworek bezpieczeństwa, który powoli wypuszcza nadmiar pary.
Szybkowary wyposażone są w dodatkowe wkładki – np.: sitka do gotowania na parze. Na rynku można znaleźć także garnki z dwoma niezależnymi zaworami, które umożliwiają ustawienie dwóch różnych ciśnień.
Gotowanie w szybkowarze.
Zanim postawimy szybkowar na ogniu, sprawdźmy, czy mamy pod ręką minutnik. Ten drobiazg pozwoli zapobiec rozgotowaniu potraw i przypomni nam w odpowiednim momencie o wyłączeniu urządzenia.
Gotowanie w szybkowarze wymaga znajomości pewnych zasad:
* nie można go używać do smażenia na oleju – chyba, że zamienimy garnek w zwykłą patelnię i nie będziemy go zamykać, ale po co nam wówczas szybkowar?
* w garnku podczas gotowania lub duszenia zawsze musi znajdować się odpowiednia ilość wody (lub innego płynu, np. bulionu) – nie więcej niż 2/3 objętości garnka i nie mniej niż 2 szklanki
* do gotowania na parze do garnka należy wlać około 6 szklanek wody
* przy gotowaniu produktów, które pęcznieją (np. kasza, fasola itp.) napełniamy garnek tylko do połowy
* po zakończeniu gotowania nie otwieramy pokrywy od razu! Należy przestawić zawór tak, aby umożliwić wydostanie się pary i wyrównanie ciśnienia wewnątrz garnka. ZALETY SZYBKOWARU:
- OSZCZĘDNOŚĆ CZASU - DO 70 %
- OSZCZĘDNOŚĆ ENERGII - DO 50 %
- ZDROWE GOTOWANIE - WITAMINA C POZOSTAJE W POTRAWIE W 34 % A PRZY GOTOWANIU W SZYBKOWARZE DO 65 %
- KOLORY, WITAMINY , SOLE MINERALNE POZOSTAJĄ W POTRAWIE
Dlaczego warto gotować w szybkowarze?
Lista potraw z przybliżonym czasem gotowania w szybkowarze w minutach w ilości 500 g:
MIĘSO WOŁOWE
Pieczeń duszona 25
Gulasz 20
Pieczeń 15
Klops 10
Rolada 20
Pieczeń z dzika 30
Ozór 40
Bitki 30
MIĘSO WIEPRZOWE
Pieczeń 20
Gulasz 20
Golonka 30
Żeberka 20
Wieprzowina gotowana 15
Flaki 15-20
MIĘSO CIELĘCE
Pieczeń 20
Gulasz 15
Ozór 30
Serce cielęce 25
Mięso cielęce duszone 25
Nerki 10
DRÓB I DZICZYZNA
Kurczę 25
Kogut 25
Kurczę pieczone 15
Królik 20
Gołąb 10
Kaczka 25
Gęś 30
Zając 20
Sarna 25
Dzik 30
INNE POTRAWY
Strączkowe nie moczone 25
Kasze /krupy/ 25
Grysik 5
Płatki owsiane 5
Kluski 7
Ryż 10
Zupa z drobiu 20
Zupa z wołowiny 25
Zupa ogonowa 30
RÓŻNE
Knedle 8
Ryby 8
Rosół 20
Grzyby od gatunku 10-25
JARZYNY
Groszek,fasolka 8
Fasolka szparagowa 5
Groch ,fasola 12
Kalafior 4
Karotka marchew 7
Marchew 12
Kalarepa 4
Kwaśna kapusta 8
Seler 8
Szparagi 5
Szpinak 3
Rzodkiew 8
Kapusta 8
Czerwone buraki 25
Ziemniaki 8
Ziemniaki w mundurkach 10