W zestawie: - kamień do pieczenia pizzy: długość: 38 cm szerokość: 30 cm wysokość: 0,7 cm - drewniana szpatuła - łopatka: długość wraz z uchwytem: 38,5 cm wymiar łopatki bez uchwytu: 26,5 x 29 cm - chromowany stelaż ułatwiający przenoszenie
Instrukcja użytkowania: przed pierwszym użyciem kamień należy umyć pod ciepłą wodą, a następnie wysuszyć kamień włożyć do piekarnika, na dolną półkę, na ruszt i rozgrzać piekarnik do najwyższej temperatury (górne i dolne grzanie). W celu osiągnięcia optymalnej temperatury kamienia, należy podgrzewać go przez 30 minut przygotowany produkt (np. pizzę, ciabatę) proszę położyć na łopatkę, a następnie zsunąć go na rozgrzany kamień. Uwaga: nie dotykać kamienia, gdyż jest bardzo gorący zmniejszyć temperaturę piekarnika do temperatury wymaganej w przepisie Wskazówka: im bardziej rozgrzany jest kamień, tym krótszy jest czas pieczenia. upieczony produkt wyciągnąć z piekarnika drewniana łopatką jeżeli chcemy piec więcej produktów po kolei, proszę pomiędzy pieczeniami podgrzewać piekarnik do najwyższej temperatury kamień można wyciągnąć z piekarnika, dopiero po całkowitym ostudzeniu Wskazówka: kamień nabiera bardzo wysokiej temperatury i nie należy go przesuwać zanim nie ostygnie gwałtowne zmiany temperatury mogą spowodować pęknięcie kamienia. nie należy wkładać gorącego kamienia do zimnej wody. nie należy głęboko zamrożonych produktów kłaść na gorący kamień. Należy je wyciągnąć z zamrażarki w momencie rozgrzewania piekarnika. Czyszczenie: kamień należy całkowicie schłodzić przed czyszczeniem kamień czyścić suchą bądź lekko wilgotną szmatką zapieczone resztki potraw należy zeskrobać skrobakiem bądź ostrą gąbką nie czyścić kamienia płynem do mycia naczyń i nie myć w zmywarce kamień odbarwia się w zależności od intensywności użytkowania, jednakże nie ma to wpływu na wynik pieczenia.