najrzadsza oraz najdroższa kawa na świecie opakowanie: 125g
Artibeus jamaicensis to gatunki nietoperzy występujące w lasach otaczających ogród kawy Coffea Diversa w Costa Rica. Nietoperze żywią się owocami kawowca, ale w przeciwieństwie do znanych Kopi Luwak kotów Civet, nietoperze są zbyt małe, aby połknąć ziarno kawowca.
Nietoperz zrywa skórę dojrzałych owoców zębami, żywi się i liże słodki miąższ rozpoczynając tym samym przetwarzanie rzeczywistego ziarna. Interwencja nietoperzy jest wyjątkowo naturalną metodą przetwarzania kawy, ponieważ niektóre skóry owoców kawowca pozostają na ziarnie, które jest następnie suszone; ziarna kawy pozostają na drzewie i wystawione na słońce jak własny naturalny sposób suszenia kawy.
Następnie są one zbierane i przetwarzane. Unikalne połączenie dwóch jednoczesnych metod przetwarzania kawy, jak również wybór najlepszych owoców przez nietoperze sprawia niezwykły smak kawy - niezwykle owocowy i kwiatowy smak z bardzo delikatną nutą kwasowości.