Okra to roślina dziko rosnąca jedynie w Afryce, uprawiana na terenach Azjii i Brazylii. Kształtem przypomina podłużne, zielone papryczki. Owoce rośliny pokryte są delikatnym meszkiem i smakują najlepiej gdy sa jeszcze niedojrzałe i miękkie. Okra jest źródłem rozpuszczalnego błonnika, przyczyniającego się do obniżenia poziomu cholesterol oraz witaminy B6.
Smakiem przypomina mieszankę bakłażana i fasolki szparagowej. Jej spożywanie wskazane jest dla osób mających problemy z układem pokarmowym, szczególnie cierpiących na wrzody żołądka, bo śluz zawarty w owocach łagodzi te dolegliwości.
Zastosowanie:
- do dań z pomidorami
- do dań z owocami morza
- jako dodatek do potraw
Skład: Okra, woda, sól, kwasek cytrynowy.
ookra w puszce otoczona jest zawiesistą, galaretowatą zalewą. Jest to zjawisko całkiem normalne i nie należy się tym przejmować. Zależnie od efektu smakowego i upodobań kulinarnych, możemy odsączyć zalewę i opłukać strączki lub całość zużyć do przygotowywanego dania. Wówczas otrzymamy mocno kwaskowo – octowy posmak.
Konserwowana Okra łatwo się rozpada, a z jej środka wypadają małe, jadalne pestki.
Wartość odżywcza w 100g