Liofilizowany ekstrakt z Natto, Witamina K2 MK7
Dzięki zastosowaniu zaawansowanej technologii koncentracji metodą „na zimno”
produkt zachowuje wszystkie właściwości świeżego Natto, łącznie z aktywnymi
enzymami. Jednocześnie pozbawiony jest charakterystycznego nieprzyjemnego
zapachu. Jedna porcja koncentratu odpowiada około sześciu porcjom świeżego Natto.
Ojczyzną Natto jest Japonia, gdzie jest cenione za swe niezwykłe właściwości
odżywcze. W szczególności wysoką zawartość witaminy K2, w jej rzadkiej
wartościowej postaci MK7 oraz enzymu Nattokinaza, któremu Japończycy przypisują
szczególne znaczenie. Ten potencjał odżywczy powstaje w wyniku fermentacji
ziarna sojowego z użyciem bakterii Bacillus Subtilis. Dzięki ich aktywności
struktura soi podlega przeobrażeniu do postaci o wysokiej biodostępności
składników odżywczych.
Witamina K jest również konieczna do zapewnienia funkcji białek (MGP –
Matrix Gla Protein) wiążących i transportujących wapń do kości. Dzięki niej wapń
pozyskiwany
z pożywienia nie osadza się w naczyniach krwionośnych (prowadząc do zwapnienia),
a jest transportowany bezpośrednio do kości.
Z najnowszych badań wynika, że nie tylko odpowiedni poziom witaminy D3 oraz
wystarczająca ilość wapnia w organizmie są warunkiem zdrowych i mocnych kości.
Równie ważnym, a może i najważniejszym czynnikiem jest jego skierowanie do
kości.
Niedobór witaminy K można określić na podstawie długości krzepnięcia
krwi. Wskaźnikiem niedoboru jest niski poziom karboksyosteokalcyny, który
świadczy
o niekorzystnym metabolizmie wapnia w układzie kostnym.
Witamina K2 w postaci MK-7 – charakteryzuje się doskonałą
wchłanialnością oraz zdolnością do akumulacji we krwi. Witamina K2 może być
tworzona przez mikroorganizmy, między innymi przez bakterie naszej własnej flory
jelitowej i może być przyswajana bezpośrednio przez komórki jelit. Jednak
warunkiem jej wytwarzania są zdrowe jelita. W innym wypadku należy dostarczyć K2
MK-7 w optymalnej dawce, w postaci suplementu diety.
W przypadku braku witaminy K2, białko (osteokalcyna) posiadające
właściwości wiązania wapnia, staje się nieaktywne, w skutek czego procesy
mineralizacji kości zostają zakłócone, a wapń zaczyna gromadzić się w naczyniach
krwionośnych.
Sposób przechowywania: po otwarciu przechowywać w lodówce.
Sposób użycia:
Jedna dzienna porcja sugerowana przez producenta to dwie czubate łyżeczki.
Można spożywać je bezpośrednio jako chrupki bądź dodawać do jogurtu, maślanki,
sałatek.
UWAGA!
Podczas spożywania natto należy przyjmować wystarczającą ilość płynów.
Wartości odżywcze Liofilizowanego Ekstraktu Natto w 100 g
Nazwa składnika odżywczego
Zawartość w 100 g
% realizacji referencyjnego dziennego spożycia
Witaminy:
cholina
228 mg
-
Vitamina C
52 mg
65
Vit B5 (kwas pantotenowy)
0,95 mg
15,8
Ryboflawina (wit B2)
0,76
54,3
Tiamina (wit. B1)
0,64 mg
58,2
Wit. B6
0,52 mg
37,1
Witamina K (Mk 7)
96,8 mcg
129
Kwas foliowy
32 mcg
16
Minerały:
Potas
2916 mg
145,8
Wapń
868 mg
108,5
Fosfor
696 mg
99,4
Magnez
460 mg
122,7
Żelazo
34,4mg
245,7
Cynk
12,6 mg
121,2
Mangan
6,11 mg
305,6
Miedź
2,67mg
267
Selen
35,3 mcg
64,2
Wartość energetyczna 100 g
426 kcal / 1782 kJ
Białko
38,94 g
Węglowodany ogółem:
w tym: Błonnik
Cukry
Skrobia
Alkohole
28,68 g
11,88 g
8,78 g
8,02 g
0,00 g
Tłuszcze ogółem:
w tym:
Nasycone
Jednonienasycone
Wielonienasycone:
w tym: Kwasy Omega 3
Kwasy Omega 6
22,44 g
3,52 g
5,28 g
13,64 g
2,27 g
11,37 g
ENZYMY:
Nattokinaza
12 000 FU