Shiitake (w Polsce znane jako Twardnik japoński) to wyjątkowa odmiana grzybów pochodząca z odległych Chin. Często nazywa się je "eliksirem życia", bowiem zawierają duże ilości potasu, fosforu, a także selenu, witaminy C, żelaza i błonnika. Dzięki zawartości tych minerałów, grzyby te mogą się przyczynić do obniżenia poziom ciśnienia i cholesterolu. Swoją wyjątkowość zawdzięczają zawartości substancji zwanej lentinan, która skutecznie wspiera system odpornościowy, a nawet wykazuje działanie przeciwnowotworowe.
lentinan
http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/grzyby-shiitake-wlasciwosci-gdzie-kupic-i-jak-przyrzadzc-grzyby-shitak_35982.html
Masa netto: 50g
STOSOWANIE:
Aby grzyby nie twardniały, należy poddać je krótkotrwałej obróbce cieplnej (5 minut). Przed dodaniem do sosu, grzybki warto namoczyć na około 30 minut przed użyciem.
SKŁAD:
100% suszone grzyby Shiitake
Alergeny: grzyby Shiitake