Drożdże gorzelnicze SpiritFerm T3 to bardzo udany zamiennik słynnych drożdży spod znaku Coobra. Znajdują się w nim silne i wyjątkowo szybkie szczepy drożdży:
* przefermentują 5 kg cukru w 1 dni, uzyskamy zacier ok. 13%
* przefermentują 6 kg cukru w 2 dni, uzyskamy zacier ok. 15%
* przefermentują 7 kg cukru w 3 dni, uzyskamy zacier ok. 17%,
Instrukcja:
* rozpuścić cukier w 21l ciepłej wody.
* po ostudzeniu do około 25°C dodajemy zawartość torebki i solidnie mieszamy 1 minutę.
* temperatura pracy: zalecane jest, aby fermentacja przebiegała w temperaturze 22 - 27°C, przy czym najkorzystniejsza jest temperatura 25°C. Doprowadzenie do przekroczenia 35°C spowoduje zastopowanie pracy drożdży.
* czas fermentacji: 1/2/3 dni.
* wydajność: ok. 13 - 17% alkoholu.
Zawartość:
drożdże, pożywka, witaminy oraz mikroelementy - 125 g netto (135 g z opakowaniem).
Uwaga:
ze względu na bardzo burzliwy przebieg fermentacji, ważne jest, aby zapewnić wystarczającą ilość miejsca w fermentatorze - najlepiej, aby na 25 litrów nastawu przeznaczyć pojemnik fermentacyjny 30 litrów. Pokrywa pojemnika musi zostać położona luźno, niedociśnięta.
W przypadku korzystania z balonu nie należy używać rurki fermentacyjnej, ani korka.
Czas fermentacji może ulec zmianie w zależności od panujących warunków.
Opakowanie drożdży zawiera wszelkie niezbędne ilości pożywek, witamin i mikroelementów - nie ma potrzeby dodawać żadnych innych polepszaczy. Po ustaniu pracy nastawu zalecamy skorzystanie ze środków klarujących np. Turbo Klar 24h lub bentonit, dostępnych TUTAJ oraz z gorzelniczego węgla aktywnego, dostępnego TUTAJ. Posiadamy w sprzedaży tuby filtracyjne do węgla.
Data ważności: wysyłamy produkty z możliwie najdłuższymi datami ważności. Sprzedajemy ten towar od dawna, mamy regularne dostawy od producenta (co 2-3 tygodnie)! Dostajesz od nas pełną gwarancję świeżość!