Drożdże gorzelniane Super T3 to wyjątkowy zamiennik słynnych drożdży spod znaku Coobra. Znajdują się w nim silne i wyjątkowo szybkie szczepy:
* przefermentują 6kg cukru w 3 dni, uzyskamy zacier ok. 15%
* przefermentują 7kg cukru w 5 dni, uzyskamy zacier ok. 17%
Instrukcja:
* rozpuścić 6 lub 7 kg (w zależności od tego, jak mocny zacier chcemy uzyskać) cukru w 21L ciepłej wody.
* po ostudzeniu do około 25°C dodajemy zawartość torebki i solidnie mieszamy 1 minutę.
* temperatura pracy: zalecane jest, aby fermentacja przebiegała w temperaturze 20 - 30°C, przy czym najkorzystniejsza jest temperatura 25°C. Doprowadzenie do przekroczenia 35°C spowoduje zastopowanie pracy drożdży.
* czas fermentacji: 3-5 dni.
* wydajność: ok. 15-17% alkoholu (z 6-7kg cukru) Zawartość:
drożdże, pożywka, witaminy oraz mikroelementy - 130 g netto
Uwaga:
ze względu na bardzo burzliwy przebieg fermentacji, ważne jest, aby zapewnić wystarczającą ilość miejsca w fermentatorze - najlepiej, aby na 25 litrów nastawu przeznaczyć pojemnik fermentacyjny min. 30 litrów. Pokrywa pojemnika musi zostać położona luźno, niedociśnięta.
W przypadku korzystania z balonu nie należy używać rurki fermentacyjnej, ani korka.
Czas fermentacji może ulec zmianie w zależności od panujących warunków.