Głównymi elementami miernika są: probówka , pływak z odpowiednio naniesioną skalą od 0 do 95 % objętości alkoholu oraz termometr do badania temperatury cieczy, umieszczony na stałe wewnątrz pływaka. Urządzenia te skalowane są w temperaturze 20 - 21°C.
Odczyt objętości alkoholu odczytywany jest bezpośrednio, bez dodatkowych przeliczeń.
Użytkowanie:
W celu dokonania pomiaru probówkę należy wypełnić niewielką ilością płynu, w takiej ilości, aby umieszczony w niej pływak unosił się w jego objętości i nie dotykał ścianek zbiorniczka. Po ustaleniu się poziomu zanurzenia, dokonać można odczytu kierując się położeniem dolnego menisku cieczy.
Ciecz zmienia swoje stężenie ( cząsteczki rozprężają się i kurczą ) pod wpływem temperatury. Należy zatem pamiętać, aby odczytu dokonywać w temperaturze 20-21°C wtedy będzie on na pewno miarodajny i precyzyjny.
UWAGA:
Przyrządy te służą do pomiaru procentów w alkoholach czystych (wódka spirytus, bimber) tzn. bez domieszek cukrów czy garbników, które zafałszowują wynik.