Miody Manuka mają wyjątkowy smak, który doskonale pasuje do gorących lub zimnych napojów i różnego rodzaju posiłków.
* zastrzeżony znak towarowy Active Manuka Honey Association
Dlaczego Miody Manuka są wyjątkowe? Otóż:
- posiadają wspaniały smak
- własne ule, wyjątkowa ekstrakcja, oryginalne pakowanie
- mają niewielki wpływ na środowisko naturalne
- brak środków chemicznych podczas produkcji
- każda partia produkcyjna śledzona za pomocą GPS do ula
- nie posiadają żadnych zanieczyszczeń!
- zawierają wysoki składnik bioaktywny
- doskonałe do użytku wewnętrznego i zewnętrznego
- używane od długiego czasu w szpitalach
- odporne na działanie światła i gorąca
- pozyskiwane w nowozelandzkim buszu
Miód Manuka posiada współczynnik UMF® (Unique Manuka Factor*), co oznacza że jego bio-aktywność ma stopień od 10 do 25+ określany w certyfikowanym laboratorium w Nowej Zelandii (nie w Europie).
Miód Manuka posiada wysoką wartość rynkową, gdyż zawiera wyróżniający smak, jak i inne zalety wynikające z faktu, że jest wytwarzany z nektaru jednego gatunku rośliny!
Ten wyjątkowo aktywny miód manuka zawiera Unique Manuka Factor- Wyjątkowy współczynnik Manuka (UMF®), który jak dowiedziono posiada większą aktywność antybakteryjną niż inne testowane miody.
Miód Manuka jest znany ze swych właściwości antybakteryjnych i stąd też nazywany jest „naturalnym antybiotykiem”. Obecnie trwają konsultacje w szpitalach w grupach badających raka, aby sprawdzić jego skuteczność w leczeniu ran pooperacyjnych. Według tradycji, używa się go przy problemach żołądkowych, z gardłem i skórą, a współczynniki 18+ i 20+ są odpowiedni do użytku zewnętrznego, do zastosowania bezpośrednio na ranę.
Miody Manuka mają różną siłę działania od 5+ do 25+ a to, której należy użyć, zależy jakie ma mieć zastosowanie. Im niższa liczba (UMF®) tym mniejsza aktywność lub moc. Mniejsze natężenie UMF jest odpowiednie dla ogólnego dobrego samopoczucia oraz w działaniu zapobiegawczym, podczas gdy wyższe numery mają działanie lecznicze.
Manuka może i są drogim miodem, ale prawdą jest, że cena jest w tym wypadku odzwierciedleniem wartości produktu. Pozytywny jest fakt, że zazwyczaj szybko przynosi efekty, a zatem jest to dobrą inwestycją.
Miód Manuka z Nowej Zelandii jest używany jako naturalny produkt do stosowania wewnętrznego i zewnętrznego, na skórę.
Występujące w Nowej Zelandii i Australii drzewo Manuka od lat było szeroko wykorzystywane przez osadników. To oni odkryli lecznicze właściwości różnych części tej egzotycznej dla nas rośliny. Obecnie z tej niezwykłej rośliny o silnych właściwościach antybakteryjnych i przeciwzapalnych otrzymuje się olejek i miód.
Terapeutyczne właściwości miodu Manuka:
- wzrost nowych komórek i regeneracja tkanki
- wybitna zdolność do odżywiania, łagodzenia i leczenia wrażliwej skóry,
Miód Manuka znajduje szerokie zastosowanie w leczeniu infekcji, w opatrywaniu ran i skaleczeń. Jest dokonały jako środek przeciw trądzikowy, zmniejszający łojotok, łuszczyce, liszaje i wrzody, ma również zastosowanie w terapii bólów reumatycznych oraz artretycznych.
Jest pomocny przy leczeniu oparzeń, stanów zapalnych skóry, trądziku, niektórych infekcji grzybiczych oraz działają wspomagająco na bóle stawów, mięśni i artretyzmie.
+++
Miód Manuka - alergie na pyłki
Miód nektarowy zawsze zawiera w swoim składzie pyłki z roślin z których pszczoły zbierały nektar. Najbardziej różnorodne zestawy pyłków mają miody wielokwiatowe. Fakt ten wykorzystuje się stosując miody w kuracji alergii.
Miód Manuka- antybiotyk
Miód hamuje i niszczy rozwój bakterii Gram-dodatnich, Gram-ujemnych, grzybów, wirusów, pierwotniaków, paciorkowców. Te cenne właściwości zawdzięcza miód swemu składowi chemicznemu. Warto zapamiętać, że aktywność antybiotyczna miodu wzrasta nawet do 220 razy gdy go rozcieńczymy z wodą.
Miód Manuka -choroby narządu wzroku
Miód zwalcza drobnoustroje, zapalenia spojówek, rogówki, jęczmienia, których przyczyną są ropotwórcze gronkowce i paciorkowce.
Miód Manuka -choroby skóry
Miód przyspiesza gojenie ran, oparzeń i odmrożeń, zabezpiecza je przed zakażeniem bakteriami, drobnoustrojami. Poprawia on również odżywianie tkanek, oczyszcza rany, przyspiesza ziarninowanie i gojenie ran. Działa przeciwzapalnie, regenerująco oraz przeciwbólowo. Stosuje się więc miód do leczenia oparzeń, odmrożeń skóry, trudno gojących się ran, owrzodzeń, ropni, czyraków, wyprysków.
Miód Manuka - choroby układu krążenia
Miód dzięki dużej zawartości cukrów prostych (glukozy i fruktozy), mikroelementów i enzymów ma korzystny wpływ w schorzeniach układu krążenia. Glukoza dostarcza sercu niezbędną energię. Fruktoza zaś jest magazynowana jako glikogen w wątrobie, stanowi rezerwę energetyczną organizmu.
Miód Manuka - choroby układu moczowego
Miód działa również moczopędnie, zwiększa on przepływ naczyniowy w nerkach zapobiegając powstawaniu złogów, sprzyja on zmniejszaniu obrzęków spowodowanych niewydolnością nerek. Stosowany jest więc jako środek wspomagający w chorobach układu moczowego, takich jak ostre i przewlekłe zapalenie nerek, pęcherza moczowego i miedniczek nerkowych, kamica nerkowa i pęcherza moczowego.
Miód Manuka - choroby układu nerwowego
Miód wzmacnia układ nerwowy, działa uspokajająco, poprawia samopoczucie, nastrój. Stosuje się go w leczeniu nerwic, apatii, depresji, pobudzenia nerwowego, wyczerpania nerwowego, bezsenności, nadpobudliwości (szczególnie dzieci).
Miód Manuka -choroby układu oddechowego
Miód znalazł zastosowanie w zapobieganiu i leczeniu schorzeń układu oddechowego. Ma działanie przeciwbakteryjne, przeciwzapalne, przeciwalergiczne, wykrztuśne, uodporniające. Zwiększa odporność organizmu, chroni drogi oddechowe przed rozwojem zakażenia. Stosuje się go w leczeniu stanów przeziębieniowych, chrypki, kaszlu, zapalenia gardła, pyłkownicy na tle alergicznym, suchości w gardle, zapalenia zatok, kataru, dreszczy, podwyższonej temperatury.
Miód Manuka- choroby układu pokarmowego
Miód reguluje czynności trawienne żołądka, poprawia przemianę materii, przyspiesza gojenie wrzodów, łagodzi skutki stresów, poprawia sen i łaknienie. Pobudza perystaltykę, zmniejsza kurcze jelit, skraca czas trwania biegunek. Miód zmniejsza szkodliwe działanie używek jak kawa, herbata, tytoń, alkohol. Dobrze odżywia komórki wątrobowe, działa odtruwając organizm. Cholina zawarta w miodzie zwiększa efekt żółciopędny . Powyższe właściwości miodu spowodowały, że z powodzeniem jest stosowany leczniczo w chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy, w nieżytach żołądka, zapaleniu i stanach kurczowych jelit, biegunkach, zaparciach, zapaleniu wątroby, woreczka żółciowego.