Spirulina to alga rosnąca głównie w basenie Pacyfiku. Jej największe
plantacje znajdują się w Kailua -Kona na Hawajach.
Algi są źródłem wielu cennych składników budulcowych oraz odżywczych. Z tego też
względu produkty z alg robią furorę za równo w kosmetyce jak i medycynie. Jest
ich coraz więcej w formie mniej lub bardziej przetworzonej. Wspomagają diety
ogólne i ukierunkowane, a także terapie wielu schorzeń. Są przydatne w
profilaktyce i rekonwalescencji.
Jest najbardziej pełnowartościowym i jednym z najczystszych źródeł
naturalnych składnikiem żywieniowym jakie możemy znaleźć w przyrodzie.
Skład Spiruliny to;
58-62% pełnowartościowego białka z kompletem 18 aminokwasów i beta
karotenu. Kwas gamma linolenowy (GLA), gamma linolowy, chlorofil, fytocjanina,
dysmutaza nadtlenkowa (SOD), minerały, witaminy w tym kompleks witamin z grupy B
- to wszystko znajduje się w jednej mikroskopijnej aldze.
Algi jako pierwsze pojawiły się na świecie 3,5 miliarda lat temu i przetrwały do
dziś. Spirulina jest bogatym źródłem enzymów NRA, DNA, sulfolipidów i
glikolipidów.
Spirulina Pacifica wchodzi w skład grupy produktów odżywczych przeznaczonych
przez NASA (Amerykańska Narodowa Agencja Przestrzeni Kosmicznej) dla
suplementacji załóg stacji kosmicznych.
Spirulina to bardzo silny antyoksydant
DZIAŁANIE:
wspomaga proces detoksykacji (fykocjanina – odkryta tylko w spirulinie),
wspomaga odporność
regeneruje komórki centralnego układu nerwowego (kompleks witamin z grupy B w
tym Wit. B12),
dba o właściwy poziom cholesterolu,
wspomaga procesy trawienia i wydalania, poprzez stabilizowanie naturalnej flory
przewodu pokarmowego,
posiada łatwo przyswajalne żelazo,
wspomaga odchudzanie (fenyloalanina ogranicza apetyt),
jest doskonałym uzupełnieniem diety wegetariańskiej, ludzi starszych i
rekonwalescentów.
CYANOTECH CORPORATION - LIDER W PRODUKCJI SPIRULINY NA ŚWIECIE
W 2004 roku właściciele największych w Stanach Zjednoczonych i na świecie
hodowli Spiruliny: Cyanotech Corporation Hawaje i Earthrise Farms z Kalifiorni,
przedstawili rządowi USA opracowanie w formie petycji, z którego wynika, że
prowadzone przez nich hodowle są najbezpieczniejsze a produkty najwyższej
jakości spośród wszystkich innych hodowli na świecie.
Rząd USA uznał jakość i czystość przedstawionego produktu - Spiruliny, dając mu
najwyższe oceny.
Jeżeli wiec kupujesz Spirulinę hodowaną poza granicami USA – nigdy nie będziesz
pewien jej jakości.
Warunki produkcji
Kailua Kona na Hawajach ma najlepsze na świecie warunki klimatyczno-środowiskowe
do produkcji spiruliny,
upalne słońce operujące cały rok (im więcej słońca tym większa zawartość
karotenoidów w spirulinie ),
nieskazitelnie czysta woda z gruntowych źródeł deszczowego lasu wypełniająca
baseny hodowlane,
oceaniczna woda pobierana z głębokości sześciuset metrów do odżywiania spiruliny
(ponad 90 pierwiastków śladowych, mikro i makro elementów w tym mieszanka wapnia
i magnezu),
baseny hodowlane położone są w bardzo bliskim sąsiedztwie oceanu (galeria),
bliskość czynnego wulkanu, którego środowisko dostarcza naturalnej sody.
oczyszczona soda używana jest do alkalizowania wody w basenach hodowlanych,
Cyanotech Corporation to pierwszy i najstarszy producent Spiruliny Platensis na
świecie, z olbrzymim doświadczeniem hodowlanym i stałą współpracą z wieloma
placówkami naukowymi w USA i Japonii,
dwadzieścia lat produkcji zaowocowało udoskonaleniem zwykłej odmiany spiruliny
platensis, czyniąc ją najbogatszą w składniki lecznicze w porównaniu do
spiruliny z innych światowych hodowli,
do hodowli nie używa się żadnych środków chemicznych - pestycydów, herbicydów,
opatentowany proces suszenia i tabletkowania bez żadnych strat składników
odżywczych (proces odbywa się w niskich temperaturach i braku dostępu tlenu),
rodzaj opakowania produktu końcowego zabezpiecza spirulinę przed utlenianiem
zarówno w trakcie transportu do odbiorców na całym świecie jak i później w
sprzedaży detalicznej,
szczegółowa kontrola jakości na każdym etapie produkcji (ponad 15 testów),
hawajska spirulina Pacifica posiada wszystkie możliwe międzynarodowe certyfikaty
jakościowe (m.in. ISO9002 i certyfikat koszerności) oraz certyfikaty
bezpieczeństwa stosowania jakie są dostępne na świecie,
produkt końcowy badany jest przez niezależne laboratoria w celu potwierdzenia
jakości i bezpieczeństwa spożycia.
HAWAJSKA SPIRULINA PACIFICA NIE MA SOBIE RÓWNYCH NA ŚWIECIE (porównaj), POSIADA
WIĘKSZĄ KONCENTRACJĘ składników odżywczych w 1g niż jakikolwiek inny produkt na
świecie.
Spirulina zawiera:
● 3900% więcej beta karotenu niż karotka,
● 2300% więcej żelaza niż szpinak,
● 375% więcej białka niż tofu,
● 300 %więcej wapnia niż mleko,
3g spiruliny (6 tabletek) ma tą samą wartość odżywczą co 5 porcji owoców i
warzyw.
Niebiesko-zielone algi w tym spirulina w nomenklaturze naukowej mają nazwę "cyanobacterii".
W niektórych warunkach hodowlanych cyanobacterie jako produkt uboczny
metabolizmu wytwarzają niebezpieczne toksyny, które następnie umiejscawiają się
w strukturach komórkowych tych alg.
Poziom toksyn może być zależny od natężenia promieniowania słonecznego,
głębokości zbiorników hodowlanych sztucznych bądź naturalnych, składu
mineralnego wody i zmian środowiskowych, nie dających się przewidzieć.
Zażywanie preparatów z zakażonymi algami może doprowadzić do poważnych zmian w
organizmie a w szczególności w wątrobie. Wykrywalność toksyn jest skomplikowana
i wymaga szczegółowych badań.
Sposób użycia: od 6 do 10 tabletek dziennie
Sposób przechowywania: Przechowywać w zamkniętym opakowaniu w temperaturze
pokojowej, w miejscu niedostępnym dla małych dzieci