Anyż znajduje szerokie zastosowanie w ziołolecznictwie.
Posiada solidny aromat. Owoce anyżu mają charakterystyczny zapach, podobny nieco do zapachu kminku, lecz bardziej intensywny i słodkawy.
Niektóre źródła podają, że właściwości anyżu znano już w Egipcie, półtora tysiąca lat przed naszą erą. Roślinę tę cenili także Grecy, Rzymianie, Inkowie i Chińczycy. W Polsce anyż znany jest od Średniowiecza, a jego popularyzację zawdzięczamy zakonowi Benedyktynów.
Lecznicze właściwości anyżu sprawiają, że wykorzystywany jest w zwalczaniu wielu schorzeń, głównie przewodu pokarmowego oraz układu oddechowego. Ma on również działanie antybakteryjne. Ze względu na swój intensywny zapach chętnie jest wykorzystywany jako przyprawa, nadająca potrawom wspaniały smak i aromat.
Obecnie anyż stosuje się głównie w przemyśle cukierniczym i piekarniczym, ale nie tylko. Na sklepowych półkach znajdziemy ciasta, ciastka i cukierki z anyżem. Charakterystyczna woń anyżu, dobywa się też z wielu butelek z nalewkami i wódkami. Anyż bywa dodawany do dań warzywnych, drobiu i zup.
Zastosowanie:
-
do gotowanych jarzyn, np. do czerwonej kapusty, marchwi, szpinaku, buraków.
-
do potraw z dziczyzny
-
do sosów mięsnych
-
aromatyzowanie kompotów, pierników, bułek, ciastek,
-
do słodkich potraw z ryżu,
-
wykorzystywany w kuchni indyjskiej
-
jako dodatek do cukierków budyni, sosów do ryb, owoców morza.
-
podawany do niektórych napojów np. ponczów, wódek, syropów, likierów.
Składniki: Anyż gwiazdkowy * (* z upraw ekologicznych)
Opakowanie: 6 g
Dostępne również:
Anyż cały ORGANICZNY 90g Cosmoveda
Anyż sproszkowany ORGANICZNY 70g Cosmoveda