Czerwona soczewica ma łagodny, lekko słodki smak, i jest szczególnie bogata w wysokiej jakości białko (25 - 30%). Zalecana dla wegetariani wegan.Czerwona soczewica do idealny dodatek do:
- zup,
- farszów,
- wegańskich burgerów,
Można też stosować ją jako pastę do chleba albo po prostu dodać ją do sałatki.
Soczewica charakteryzuje się niskim IG, przez co ma zastosowanie w diecie osób chorych na cukrzycę.
Jest bardzo dobrym źródłem pełnowartościowego białka (100g soczewicy ma 25,4 g białka, dla porównania 100g mięsa z piersi indyka – 19,2 g białka). Bogata jest również w błonnik, witaminy z grupy B oraz wiele cennych minerałów.
Sposób przygotowania: Przed przygotowaniem soczewice moczyć przez 1 godzinę
Soczewice gotować na wolnym ogniu pod przykryciem, do momentu aż zgęstnieje(około 20 - 30 minut) Szklankę soczewicy gotujemy w 2 szklankach wody.
Skład: Czerwona, obrana Soczewica * (* z upraw ekologicznych)
Przykładowy przepis na zupę z soczewicy:
Na oleju rzepakowym podsmażyć startą średnią marchewkę. Posiekaną papryczkę chilii i opłukaną wcześniej szklankę soczewicy dodajemy do marchewki. Następnie dodajemy wyciśnięte 2-4 ząbki czosnku i łyżeczkę słodkiej papryki.
Następnie całość zalewamy bulionem (około 1,5 litra), gotujemy 20 minut do zmięknięcia warzyw. Po ostudzeniu całość blendujemy i przyprawiamy solą, pieprzem i zieleniną.