CHYAWANPRASH Ajurwedyjski eliksir ziołowy - Zdrowie i witalność
Chyawanprash dzięki swojemu rewitalizującemu działaniu już od kilku stuleci uważany jest w Indiach za „eliksir życia“. Skład dżemu to wyjątkowa kombinacja ziół, z których najważniejszym składnikiem jest drobny indyjski owoc - Amalaki (Embilika lekarska). Owoce te zawierają trzydzieści razy więcej witaminy C niż pomarańcze. Chyavanprash stanowi źródło antyoksydantów (przeciwutleniaczy), dzięki czemu pasta ta uważana jest za doskonały środek naturalny dla wzmocnienia zdrowia oraz ogólnej regeneracji organizmu.
Stara legenda mówi, że w dawnych czasach mędrzec Chyawan spożywając owoce Amalaki w kombinacji z innymi ziołami odmłodził się, odzyskał zdrowie i dożył sędziwego wieku. Tak powstał ten wyjątkowy ziołowy eliksir, któremu nadano nazwę Chyawanprash.
Według ajurwedy proces trawienia przebiega stopniowo na trzech różnych poziomach układu trawiennego.
I - w żołądku,
II - w jelicie cienkim
III - w jelicie grubym.
Składniki odżywcze na poziomie żołądka wykorzystywane są przy powstawaniu płynów ustrojowych, krwi oraz limfy. Wchłanianie w jelicie cienkim ma duże znaczenie dla budowy białek, tkanki mięśniowej i przemiany tłuszczów. Składniki mineralne uzyskane w końcowym wchłanianiu w jelicie grubym biorą udział w procesach regeneracji skóry, cery, włosów, kości, tkanek mózgowych, tkanek układu neurologicznego oraz organów rozrodczych. Zdrowie i witalność całego organizmu całkowicie zależne są od właściwego trawienia pożywienia, przemiany materii, wchłaniania i przyswajania składników odżywczych, które w końcowym etapie metabolizmu potrzebne są do regeneracji i odnowy wszystkich siedmiu rodzajów tkanek organizmu.
Właściwości pasty
- tonizujące i wzmacniające na układ odpornościowy oraz na ogólną odporność organizmu
- stymulujące na układ trawienny (żołądek i jelita)
- zmniejszające kwasowość organizmu
- wspierające trawienie, przemianę materii oraz wchłanianie składników odżywczych i pierwiastków śladowych
- łagodzące dla układu górnych i dolnych dróg oddechowych
- stymulujące na pracę mózgu i układ sercowy, poprawia pamięć i odświeża umysł
- wspierające właściwą pracę wątroby i układu moczowego
- wspomaga detoksykację i oczyszczanie organizmu
Sposób użycia: 1-2 łyżeczki dwa razy dziennie przed posiłkiem. Idealny do smarowania wypieków. Chyavanprash można również rozpuścić w mleku lub w wodzie, uzyskując aromatyczny napój.
Skład: Emblica officinalis (58%), tribulus terrestris, cyperus rotundus, phyllanthus amarus, vitis vinifera, terminalia chebula, terminalia bellirica, santalum album, curcuma zedoaria, boerhaavia diffusa, tinospora cordifolia, vasica adhatoda, cinnamomum zeylanicum, glycyrrhiza glabra, withania somnifera, asparagus racemosus, cinnamomum verum, syzygium aromaticum, elettaria cardamomum, convolvulus pluricaulis, pueraria lobata, piper longum, cinnamomum camphora, aegle marmelos, centela asiatica, ghee (klarowane masło), miód, cukier palmowy (15%)
Opakowanie 300g