Szafran to suszone pręciki rośliny podobnej do krokusów z rodziny liliowatych.
Ma silne żółte zabarwienie i łączy w sobie aromaty słodkie, ostre i cierpkie.
Szafran to najdroższa przyprawa na świecie, cena wynika z pracochłonnego procesu pozyskiwania znamion kwiatu krokusa. Do otrzymania jednego funta (1 kg = ok. 2,2 funty) przyprawy potrzeba 75.000 kwiatów lub 225 000 ręcznie zebranych znamion szafranu uprawowego.
Szafran to suszone znamiona pewnego rodzaju krokusa z rodziny liliowatych.
Nazwa pochodzi od arabskiego słowa zafaran, które oznacza "żółty". Francuski termin kulinarny safrané oznacza 'zabarwienie przy użyciu szafranu ".
Bardzo cenne są jego właściwości barwiące oraz niepowtarzalny smak, który posiada.
W Indiach kolor szafranu uważany jest za uosobienie piękna i jest oficjalnym kolorem buddyjskich szat.
Szafran ma cierpki smak gorzkiego miodu. Przyprawa ta silnie pachnie aromatem miodu.
Ze względu na koszt, smak i właściwości barwiące szafranu, w celach kulinarnych wykorzystuje się niewielkie jego ilości - kluczem jest równomierne rozprowadzenie przyprawy w potrawie.
Można go skruszyć na drobny proszek w moździerzu, jednak łatwiej jest rozpuścić szczyptę przyprawy w filiżance gorącej wody – powstanie wtedy pożądany smak i kolor.
Zastosowanie:
-
do dań słodkich,
-
do potraw curry,
-
do sosów i dań z ryżu
-
dla wzmocnienia smaku
-
do dań kuchni mauretańskiej, śródziemnomorskiej i azjatyckiej
-
dodatek do suszonych owoców i ciasta drożdżowego
Składniki: Szafran cały *(* z upraw ekologicznych)
Waga netto: 0,1 g