Czym jest erytrytol Słodki Eryk?
Słodki Eryk to erytrytol, stanowi on alternatywę dla cukru w codziennej diecie. Jest poliolem, pochodzącym z tej samej rodziny substancji słodzących co ksylitol. Naturalnie występuje w przyrodzie, między innymi w owocach (gruszki, winogrona, melony), niektórych grzybach i porostach. Słodki Eryk jest produkowany we Francji, powstaje z kukurydzy, w procesie naturalnej fermentacji przy użyciu drożdży. Wygląda i smakuje w 70% tak słodko jak cukier. Jest prawie bezkalorycznym słodzikiem (jedynie 0,2 kcal na 100 g) na bazie erytrytolu. Nie pozostawia w ustach obcego posmaku. Ma prawie zerowy indeks glikemiczny, pomaga w zachowaniu mineralizacji zębów, nie przyczyniając się do rozwoju próchnicy.
Dowiedz się więcej o Erytrytolu Dr Gaja
Etykieta erytrytolu Słodki Eryk
Słodki Eryk - Erytrytol, słodzik stołowy
Składniki: substancja słodząca: erytrytol 100%
Wartość odżywcza | w 100 g |
---|---|
Wartość energetyczna | 0 kJ/ 0,2 kcal |
Tłuszcz | 0 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0 g |
Węglowodany | 99,8 g |
w tym cukry | 0 g |
Błonnik | 0 g |
Białko | 0 g |
Sól | 0 g |
Masa netto: 1 kg
Sposób użycia: można stosować jak cukier - do słodzenia, gotowania, pieczenia oraz przyrządzania deserów i wypieków. Nie stosować do wyrobów drożdżowych. Przechowywać w suchym, szczelnie zamkniętym opakowaniu. Spożycie w nadmiernych ilościach może mieć efekt przeczyszczający.
Kraj produkcji: Francja
Konfekcjonowanie i dystrybucja: Polska
Obejrzyj film
Podana cena jest kwotą dla klienta detalicznego. Jeżeli prowadzisz działalność (sklep, apteka itp.), skontaktuj się z nami , aby uzyskać ofertę hurtową.