Brytfanna żeliwna 30cm / 4.0L firmy BERLINGER HAUS Strong Mold (super ciężka)
Żeliwo z którego jest wykonane naczynie jest grube i ciężkie tak aby odpowiednio skumulować i utrzymać wysoką temperaturę.
Czarna powierzchnia została uzyskana dzięki unikatowemu procesowi wypalania żeliwa w oleju roślinnym w bardzo wysokiej temperaturze (metodą Preseason)
Powierzchnia została dodatkowo oksydowana co zmniejsza podatność na rdzewienie.
Pokrywa również w całości wykonana z żeliwa.
Charakterystyka produktu:
Brytfanna wykonana metodą ciśnieniowego odlewu płynnego żeliwa
specjalna powłoka wykonana metodą Preseason (powłoka utworzona z pomocą polimeryzowango tłuszczu i oleju) w celu jak najlepszej ochrony przed przywieraniem i przypalaniem żywności
Odporność na zarysowania mechaniczne, uszkodzenia powłoki, zadrapania. Trwałość wpisana jest w żeliwo
Uchwyty żelazne zapewniają dodatkową stabilność
Znakomicie utrzymuje ciepło po przyrządzeniu potraw
Odpowiednio konserwowana ( natłuszczany ) posłuży długie lata
Można stosować w piekarniku i na ognisku. Przystosowany do wszystkich typów kuchenek: gazowych, elektrycznych , halogenowych oraz indukcyjnych.
idealna do smażenia, pieczenia i duszenia
Nie wolno myć w zmywarce
Zapewnia wyjątkową wytrzymałość
Wymiary całkowite z uchwytami 37 x 20 x 7 cm
Wymiary wewmęytrzne: 30 x 20 cm
Waga - ok. 4 kg
Pojemność - ok. 4.0L
Zalety:
Naczynia żeliwne doskonale magazynują ciepło co powoduje, że nasze potrawy dochodzą w sposób stopniowy i równomierny. Mają też doskonały wpływ na nasze zdrowie. Dzięki zastosowaniu naturalnego materiału jakim jest żeliwo, ograniczamy ilość szkodliwych substancji jakie wnikają do jedzenia w czasie używania innych naczyń. Dodatkowym atutem jest to że w czasie przygotowywania potraw w naczyniach żeliwnych wydzielają się niewielkie ilości żelaza, pierwiastka niezbędnego dla naszego organizmu. Jest to zdecydowana korzyść, zwłaszcza dla osób zmagających się z anemią. Odpowiednio konserwowana (natłuszczana) posłuży wiele lat.
Zasady użytkowania:
Przed użyciem spłukać i wysuszyć.
Po użyciu umyć używając szczotki.
Po osuszeniu natłuścić olejem roślinnym.
Nie przyrządzać potraw o odczynie kwaśnym.
Nie przechowywać żywności.
Naczynie nie jest nierdzewne. Oksydowanie zmniejsza podatność na rdzę, ale jej nie zapobiega.