Bardzo ciężkaBRYTFANNA ŻELIWNA 34cm / 7.5L firmy SAPIR
Żeliwo z którego jest wykonane naczynie jest grube i ciężkie (~6.0kg) tak aby odpowiednio skumulować i utrzymać wysoką temperaturę.
Czarna powierzchnia została uzyskana dzięki unikatowemu procesowi wypalania żeliwa w oleju roślinnym w bardzo wysokiej temperaturze.
Powierzchnia została dodatkowo oksydowana co zmniejsza podatność na rdzewienie.
Pokrywa również w całości wykonana z żeliwa.
Wyrób pasuje do wszystkich rodzajów kuchni, a także kuchenek indukcyjnych.
Charakterystyka produktu:
Brytfanna wykonana metodą ciśnieniowego odlewu płynnego żeliwa
Odporność na zarysowania mechaniczne, uszkodzenia powłoki, zadrapania. Trwałość wpisana jest w żeliwo
Uchwyt żelazny zapewnia dodatkową stabilność
Znakomicie utrzymuje ciepło po przyrządzeniu potraw
Odpowiednio konserwowany ( natłuszczany ) posłuży długie lata
Odpowiednia do szerokiego zakresu kuchenek - gazowych, halogenowych, elektrycznych, ceramicznych i indukcyjnych
idealna do smażenia, pieczenia i duszenia
Nie wolno myć w zmywarce
Zapewnia wyjątkową wytrzymałość
Wymiary całkowite z uchwytami i pokrywą 29 x 27 x 12 cm
Waga z pokrywą - ok. 7,5 kg
Pojemność - ok. 7.5L
Zasady użytkowania:
Przed użyciem spłukać i wysuszyć.
Po użyciu umyć używając szczotki.
Po osuszeniu natłuścić olejem roślinnym.
Nie przyrządzać potraw o odczynie kwaśnym.
Nie przechowywać żywności.
Naczynie nie jest nierdzewne. Oksydowanie zmniejsza podatność na rdzę, ale jej nie zapobiega.
Naczynia żeliwne doskonale magazynują ciepło co powoduje, że nasze potrawy dochodzą w sposób stopniowy i równomierny. Mają też doskonały wpływ na nasze zdrowie. Dzięki zastosowaniu naturalnego materiału jakim jest żeliwo, ograniczamy ilość szkodliwych substancji jakie wnikają do jedzenia w czasie używania innych naczyń. Dodatkowym atutem jest to że w czasie przygotowywania potraw w naczyniach żeliwnych wydzielają się niewielkie ilości żelaza, pierwiastka niezbędnego dla naszego organizmu. Jest to zdecydowana korzyść, zwłaszcza dla osób zmagających się z anemią.